LIVSFARLIG VOLDSSPIRAL I PAPA NY-GUINEA!

Vi er tre elever på Skaun ungdomskole på 10.trinn som har tatt for oss denne bloggen til å informere alle som ser dette om hvordan kriser det er her rundt i verden.


Vi har da valgt å skrive først og fremst om: Livsfarlig voldsspiral i Papa Ny-Guinea!
Halvparten av kvinnene som bor i dette landet er blitt utsatt for seksualisert vold, og må leve med de psykiske og fysiske skaden.
Mangelen på helsetjenester gjør situasjonen uholdbar.Hva er krisen?
Vold i nære relasjoner og seksualisert vold er svært utbredt i Papua Ny-Guinea, og enkeltpersoner, familier og lokalsamfunn rammes hardt.
Volden utføres som oftes av ektefelle, partner, familiemedlemmer, venner og/eller naboer. Kvinner og barn er særlig utsatt for dette!
I en ny studie sier opp mot 55 prosent av kvinnene at de er blitt tvunget til sex mot sin vilje, som regel av menn de kjenner. Halvparten av de gifte kvinnene sier at deres ektemenn har brukt vold eller trusler for å tvinge dem til sex. Halvparten av de kvinnene som er gift sier at deres ektemannhar brukt vold eller trusler for å tvinge dem til sex.

Tusenvis av kvinner og barn lider unødig, fordi de ikke får den hjelpen de trenger. Kvinner som har overlevd voldtekt står i fare for å bli smittet av hiv, hepatitt B, stivkrampe, eller å bli uønsket gravide.
Noen risikerer å bli deprimerte, få angst og posttraumatiske som i verste fall kan føre til selvmord. Fysisk vold kan gi hjernerystelse, sår, benbrudd og en rekke andre lidelser. Voldsofre i Papua Ny-Guinea har et skrikende behov for medisinsk hjelp, men blir glemt og nedprioritert av det offentlige helsevesenet.

 Hvorfor er det krise?
Selv om det ikke er uttalt aksept for vold i Papua Ny-Guinea, blir volden ofte tolerert i lokalsamfunnet. Mye av volden skjer dessuten i det skjulte bak husets fire vegger. Siden det er så få spesialiserte helsetjenester for kvinner og barn som har overlevd vold og voldtekt, er det mange som bare oppsøker hjelp når de er alvorlig skadet med benbrudd eller knivskader. Flesteparten blir hjemme og lider i det stille.
Når voldsofre først tar kontakt med sykehus og helsesentre, er ikke hjelpen de får tilpasset deres spesielle behov. Myndighetene i Papua Ny-Guinea har forpliktet seg til å tilby spesialisert helsehjelp til overlevende etter vold og voldtekt, blant annet gjennom å etablere familiesentre ved sykehus over hele landet. Men mangel på klart lederskap, veiledning og medisinsk ekspertise har ført til at helsetjenestene som tilbys ved familiesentrene på ingen måte er gode nok. Enkelte sentre tilbyr ikke noen helsetjenester overhodet.
Dette må endres. Med gode helsetjenester kan de langvarige fysiske og psykiske skadene av familievold og voldtekt forebygges. Medisinsk hjelp kort tid etter voldtekt kan hindre smitte av hiv og seksuelt overførbare sykdommer, i tillegg til hepatitt B, stivkrampe og uønsket graviditet. Rådgivning og psykisk helsehjelp kan være livreddende for overlevende som har depresjon, angst, posttraumatisk stresslidelse og selvmordstanker.

 Hvorfor trenger denne krisen din oppmerksomhet?
Liv går tapt og tusenvis av kvinner og barn i Papua Ny-Guinea lider unødig, fordi de ikke får den hjelpen de trenger. Dette må det bli slutt på. Livreddende helsehjelp kan og må gjøres tilgjengelig for overlevende etter vold og voldtekt. Ved å få de glemte voldsofrene på Papua Ny-Guinea fram i lyset, kan vi bidra til at flere får hjelp. Du kan gjøre din del av jobben ved å spre kunnskap om denne glemte krisen til venner og familie. Færre dør når flere vet.

 Hva gjør Leger Uten Grenser?
Leger Uten Grenser gir livreddende medisinsk og psykososial helsehjelp til overlevende etter seksualisert vold i Papua Ny-Guinea. Hjelpeorganisasjonen tilbyr gratis hjelp ved to familiesentre i delstatene Morobe og Hela. Siden starten i 2007 har Leger Uten Grenser hjulpet over 6700 mennesker på disse to stedene. Leger Uten Grenser hjelper også overlevende etter seksualisert vold i en rekke andre land i Afrika, Asia og Latin-Amerika.


Dette er noe om alle burde ta initativ til og lese! Vi prøver og spre dette over alt, sånn at dere kan se hvordan folk rundt omkring i verden lider!
Disse glemte krisene sånn som :
- Meslinger dreper 15 barn hver time
- 1 av 15 kvinner dør i fødsel
- Kronisk krise i Den sentralafrikanske republikk
- Fistler ødelegger live til to millioner kvinner
- Millioner mangler helsetjeneste i slummen
- Maynmar: Medisinmangel dreper over 15.000 hivpositive hvert år
- Chagas'sykdom rammer over åtte millioner mennesker
- Tuberkolose dreper 130.000 barn hvert år
- Over 1,4 millioner mennesker på flukt i Øst-Kongo
- Livsfarlig voldsspiral i Papa Ny-Guinea
er "De ti glemte kriser" som er ukjente for flesteparten av dere der ute!
Vi setter stor pris på om noen av dere deler dette vidre til resten!

Husk at færre dør når flere vet!

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

legrutengrens3r

legrutengrens3r

15, Skaun

Kategorier

Arkiv

hits